اسلامپ بتن (یا ملات) یا مخروط اسلامپ وارونه به وسیله یک آزمایش نسبتا ساده و با استفاده از ابزار فوق العاده ساده ای تعیین می شود. این ابزار از یک مخروط ناقص فولادی توخالی دسته دار، یک میله فولادی برای متراکم کردن، یک صفحه فولادی کف و یک نوار متر برای اندازه گیری تشکیل می شود.
آزمایش اسلامپ بتن یکی از راهکارها برای مشخص کردن مقدار کارایی و روانی بتن تازه میباشد. این آزمایش معمولاً در آزمایشگاه بتن و تحت شرایط محیطی خاص یا در همان محل اجرای پروژه توسط دستگاه اسلامپ بتن انجام میگیرد. آزمایش اسلامپ بتن یکی از آسان ترین آزمایش هایی است که بر روی بتن انجام میشود؛ هزینهی بسیار کمی دارد و نتیجهی آن فوراً به دست میآید. به همین دلیل، از سال 1922 میلادی تاکنون، آزمایش اسلامپ بتن پرکاربرد ترین و معمول ترین آزمایش در مورد کارایی و روانی بتن بوده است.
عموماً مقدار اسلامپ بتن برای به دست آوردن میزان کارایی آن نیاز است، که نشانگر نسبت آب به سیمان بتن میباشد. اما چندین عامل دیگر نیز در بتن وجود دارد که در اسلامپ آن تاثیر میگذارد؛ از جمله: نوع مواد مورد استفاده در بتن، روشهای مخلوط کردن بتن، میزان مواد مورد استفاده، نوع و میزان سنگدانهها و غیره. برای آزمایش اسلامپ از یک قالب که به شکل مخروط ناقص است استفاده میشود.
قطر قاعدهی این مخروط ناقص، 20 سانتیمتر و ارتفاع آن 30 سانتیمتر است. بتن تازه در سه مرحله و با تعداد مشخص ضربه به داخل این قالب ریخته میشود و سپس قالب را بر میدارند. مقدار افت و پایین آمدن بتن را اندازه گیری میکنند و آن را میزان اسلامپ بتن مینامند.